Manuel Vázquez Montalbán

Periodisme

Text i selecció de continguts: Francesc Salgado

1947
1947

Viatge de família

En poques ocasions trobem als articles referències a la vida personal de Vázquez Montalbán, en especial sobre els viatges d’estiu durant la seva infància.

“L’any que va morir Manolete”, Avui, 6 d'agost de 1997, p. XXIV (especial Estiu)

1960
1960

La Barcelona que fuig

D’una forma o d’altra, bona part de la ciutat s’esmunyia els dies festius a la recerca del descans, en especial una mena d’emergent classe mitjana.

“Barcelona no está en casa los domingos”, El Español, 7 d'agost de 1960, p. 32-37

Amb Dalí a Cadaqués

Com a enviat del diari Solidaridad Nacional, Vázquez Montalbán assisteix a una activitat propagandística del règim que el periodista descriu sense amagar-ne la impostura.

“Carnaval en Cadaqués”, Solidaridad Nacional, 30 d'agost de 1960, p. 7

Natalia Figueroa, dona i poeta

Les preguntes del periodista (i poeta) dissimulen la fascinació pel personatge que mostraria en dedicar-li anys després un conte a l’aristòcrata i jove promesa de la literatura. Falsa fredor de jove encisat.

“Natalia Figueroa se presenta”, Solidaridad Nacional, 30 de setembre de 1960, p. 7

L’aprenent d’orfebreria Juan Marsé

Entrevista amb el que seria company de tasques periodístiques a diverses revistes als anys setanta i amic durant tota la vida, Juan Marsé, amb motiu de la publicació de la primera novel·la. Vázquez Montalbán contribuiria a conformar la imatge d’home i literat de barri que sempre envoltaria a Marsé.

“Juan Marsé, el novel·lista encerrado con un solo juguete”, Solidaridad Nacional, 2 de desembre de 1960, p. 7

1961
1961

Com capturar un tramvia

Una sèrie de capítols sobre la historia dels tramvies de Barcelona li permeten fer referència a quan la ciutat era la Rosa de Foc, un compendi de successives acciones revolucionàries.

“Historia del tranvía barcelonès”. Solidaridad Nacional, 29 de novembre de 1961, p. 7

1962
1962

Any i mig a la presó

Tant ell com la seva dona, Anna Sallés, són detinguts el maig de 1962 per manifestar-se a la universitat de Barcelona. Vázquez Montalbán perd la feina i rep un condemna de tres anys plantejada com un avís a la joventut compromesa. Quasi 20 anys després, va fer referència a un article sobre els 18 mesos passats a la presó de Lleida.

“Los fuguistas”. Interviú, 2 de març de 1983, nº 355, p. 41

1965
1965

L’Europa que voldríem

En sortir de la presó, sense feina i apartat del periodisme, treballa en diverses ocupacions fins que pot instal·lar-se discretament a la sala de màquines d’un setmanari ambiciós, Siglo 20, a on destaca com comentarista d’informació internacional.

“La nueva “Belle Époque”, Siglo 20, 12 de juny de 1965, p. 22-26

1969
1969

Viure a la postguerra

Finalment, un treball oportú al setmanari Triunfo a les acaballes de l’estiu de 1969 li canvia la vida periodística gràcies a una crònica històrica de la vida privada i la cultura popular sota el franquisme. Publicada en sis capítols, “Crónica sentimental de España”, esdevindria un llibre d’èxit uns mesos després.

“Los años cuarenta, Triunfo, 13 de setembre de 1969

1970
1970

L’exili s’apaga

Amb el discreció necessària, els exiliats tornen a casa per a morir. Vázquez Montalbán triarà el cas del poeta i diplomàtic Josep Carner per obrir un espai a l’exili en la revista més influent de l’antifranquisme.

“Carner y la metafísica nacional del exilio”, Triunfo, 11 d'abril de 1970, p. 31

Els àrbitres de futbol

Un dia de juny de 1970, l’afició culé descobreix qui és i com assenyala penals l’àrbitre Guruceta, una paraula que no tornarà a ser mai més un cognom.

“Venció la raza”, Tele/eXpres, 10 de juny de 1970, p.4

Una nova sexualitat

De la mà de joves estrangers entra cada estiu a Espanya un nou estil de vida, plaent i desenfadat, que atenta contra la gatamoixeria i el nacionalcatolicisme ambientals.

“Amores con un extraño”, Tele/eXpres, 1 de setembre de 1970, p. 12

1971
1971

Carvalho treu el cap

A la revista mensual Hogares Modernos, que omplia quasi com a únic redactor, va poder posar a prova relats un pèl disruptius en els quals un detectiu de nom Jack i ofici decorador resolia casos policials.

“El asesinato de Verónica Marple. El caso del decorador ambiguo”, Hogares Modernos, febrer de 1971, p. 18-19

Un veïna model i maoista

A la secció “La Capilla Sixtina” fa servir la ficció per dissimular les seves opinions, que traspassa amortida als personatges que hi participen. Ara bé, alguns tindran molta més vida de l’esperada.

“Mi confesión”, Triunfo, 29 de maig de 1971, p. 12

1972
1972

La joia de descobrir París

Com a exconvicte, li van caldre moltes influències per a obtenir el passaport. Una de les primeres ciutats a visitar va ser París per a copsar com era la democràcia a França. I se’n va deixar anar...

“París tal vez sea una fiesta”, Triunfo, 5 de febrer de 1972, p. 8-12

Gabriel Ferrater

Sempre atent a la seva autèntica vocació, la poesia, Vázquez Montalbán reaccionarà a la premsa com si la vida l’hagués fuetejat cada cop que mori un dels poetes que admira, en especial quan passa de forma tan prematura.

“En la muerte de Gabriel Ferrater”, Triunfo, 13 de maig de 1972, p. 53

El feminisme gràfic de Núria Pompeia

Vázquez Montalbán li posa text a un seguit de vinyetes de la il·lustradora que denuncien l’existència domesticada que pateixen les dones a Espanya en la obligació social de casar-se i servir al marit, una sèrie de dibuixos que també es van editar en un llibre a Andorra, La Educación de Palmira.

“La educación de Palmira”, Triunfo, entre desembre de 1970 i juliol de 1972

Contra Richard Nixon

Després de les matances provocades per l’intervencionisme nord-americà a Vietnam, Nixon torna a guanyar les eleccions. Al periodista li esclata el cor i se li amarava d’indignació el cervell.

“Cheque en blanco” Tele/eXpres, 8 de noviembre de 1972, p. 10

1973
1973

Chavela Vargas

Homenatge insòlit a una artista tan popular com reivindicativa a qui el periodista li dedica un poema, com si estigués atacat per una breu adolescència tardana.

Article:

“Chavela Vargas”, Triunfo, 17 de juliol de 1973, p. 21

El cop a Xile

Després de mesos de rumors i soroll a les casernes, apareix un militar per a salvar determinats interessos de les elits en nom de la pàtria. La democràcia xilena cau pel cop d’Estat d’Augusto Pinochet, promogut pels EUA. S’obre un període de 25 anys de dictadura.

“El irritante Allende”, Tele/eXpres, 12 de setembre de 1973, p. 10

1974
1974

La pena de mort

Uns dies abans que s’apliqués el garrot vil als presos Puig Antich i Heinz Chez, Vázquez Montalbán escriuria un al·legat contra la pena de mort amb l’esperança que el cap d’Estat, Francisco Franco, faria cas de les pressions europees contra la pena de mort.

“La pena de muerte”, Triunfo, 26 de gener de 1974, p. 25

Portugal al cor

Quan la revolució pacífica dels clavells a Portugal acaba amb 40 anys de dictadura, a l’Espanya democràtica se li obren els pulmons. Alguns, com l’alter ego del periodista i la seva veïna Encarna, tenen temps d’atansar-s’hi per viure de prop un assalt democràtic i eficaç.

“Con Encarna en Portugal”, Triunfo, 25 de maig de 1974, p. 35

Ficció i sàtira

Una ventada liberal omplia de cossos femenins les portades dels setmanaris i, amb una mica més d’elegància, la imaginació es desbordava.. Vázquez Montalbán i Juan Marsé, en qualitat de presumptes autors i promotors del setmanari satíric Por Favor, van ser processats per aquesta versió adulta d’un conte infantil.

“El Lobo Feroz y Caperucita roja”, Por Favor, 29 d’abril de 1974, p. 30-31

1975
1975

La mort de Franco

Quan mor el dictador un allau d’informació dirigida inunda el país, una visió que insisteix en el culte a la personalitat del jerarca que començà després del cop d’Estat de 1936. Una revista satírica com Por Favor, lligada de peus i mans, prou va fer en destacar entre línies el cinisme del missatge del president del govern, Arias Navarro.

“Aunque la noticia”, Por Favor, 1 de desembre de 1975, p. 4

1976
1976

Un nou diari en català

    Conscient del què significa l’aparició del primer diari en català després de la guerra civil, li dedica una informació a Triunfo. Eren els temps en què Catalunya marcava una part de la deriva política i cívica a la resta d’Espanya.

    “Avui, el referéndum de un país”, Triunfo, 1 de maig de 1976, p. 17

    De visita a Josep Taradellas

    Quan es coneixen els moviments discrets que realitza Josep Tarradellas al voltant del president Suárez per a retornar a Catalunya, Vázquez Montalbán treu de la memòria el record d’una visita que va realitzar un any enrere a la residència oficial a l’exili.

    “L’honorable Tarradellas”, Mundo Diario, 2 d’octubre de 1976, p. 3

    1977
    1977

    Carvalho a la premsa

      Al llarg d’un any i mig el personatge Carvalho, poc conegut perquè només havia aparegut a les dues primeres novel·les, es converteix en el protagonista d’una sèrie d’articles apareguts a Interviu, el setmanari més difós del moment, que consolidaria al personatge com a alter ego del periodista.

      “La tortilla de Biscuter”, Interviú, 6 de gener de 1977, p. 14

      El franquisme criminal

      El país queda commocionat per l’assassinat de cinc persones en un despatx d’advocats laboralistes en el barri d’Atocha de Madrid. La manifestació, organitzada per un PCE encara il·legal, suposa una forta apel·lació a la convivència.

      “Camaradas”, Triunfo, 5 de febrer de 1977, p. 10

      El PSUC i el PCE, legals

      El dissabte sant de 1977 queda legalitzat el PCE, una de les poques decisions reparadores que tenien a veure directament amb la Guerra Civil. Els sectors més franquistes del règim bramen per revifar una bèstia negra de la guerra, però Adolfo Suárez necessita la validació europea de la nova democràcia espanyola. A Por Favor, Vázquez Montalban s’hi aboca de ple.

      “Cómo se legalizó lo que se legalizó”, Por Favor, 18 d’abril de 1977, p. 4

      1978
      1978

      Viure contra Franco

        Poc a poc, produïts els canvis formals que porten a la democràcia, s’escampa un sentiment d’insatisfacció: tampoc la vida ha canviat tant. Què passa? Un cert desencís es conforma arreu, tot i la propaganda interna i el prestigi internacional que assoleix Espanya.

        “Contra Franco vivíamos major”, La Calle, 2 de maig de 1978, p. 14-15

        1979
        1979

        L’exèrcit conspira

          Des de la violència ultra que no cessa, els assassinats d’Atocha, la bomba col·locada en la redacció d’El Papus i la impunitat dels escamots d’extrema dreta, Sixto Cámara dedueix la possibilitat d’un cop d’Estat.

          “El golpe que no cesa”, La Calle, 2 d’octubre de 1979, p. 11

          1980
          1980

          L’últim turista

            En una suposada crisi del turisme nacional, cal establir quina mena i quina quantitat de turistes necessitem, una reflexió activa i no resolta des de fa quaranta anys.

            “Adiós, turista, adiós”, Interviú, 31 de juliol de 1980, p. 32

            1981
            1981

            El cop d’Estat

              Un parell de setmanes després de l’intent de cop d’Estat de febrer de 1981, Vázquez Montalbán es pregunta si, com tothom pensa, l’assalt ha fracassat per la detenció d’alguns dels implicats o en realitat ha assolit l’objectiu de condicionar llargament la política espanyola.

              “El golpe, ¿ha fracasado?”, La Calle, 10 de març de 1981, p. 20

              1982
              1982

              El masclisme de cada dia

                Vázquez s’enfronta al costum agressiu i malcarat de molts homes que criden floretes a les dones com si alguna esperés la seva opinió. Carvalho, de nou inscrit a la premsa, li fa de contraveu.

                “¡Tia buena! ¡tía buena! ¡tía buena!” Interviú, 6 d’octubre de 1982, p. 43

                1984
                1984

                L’estrena de TV3

                Vázquez Montalbán saluda el primer dia d'emissions de TV-3 i anota la qualitat del producte i l'omnipresència del president de la Generalitat, Jordi Pujol, en plena campanya electoral.

                “Menàge a trois”, El País, 18 de gener de 1984

                Torturadors

                  De vegades cal recordar que els torturadors no només vivien tranquils a casa seva sinó que, de fet, encara tenien feina a les comissaries, tal com destaca una recerca d’Amnistia Internacional a tota Europa, a on cada país és fill del seu passat.

                  “Tortura”, El País, 19 de juliol de 1984

                  1985
                  1985

                  El vici de l’esport

                    Intel·ligent i lúdic al·legat contra la moda de l’esport urbà que té, òbviament, un revers fosc sobre el propi cas del periodista.

                    “Footing”, El País, 11 de març de 1984

                    1986
                    1986

                    Contra l’OTAN

                      Espanya s'acosta a un esquizofrènic referèndum que es planteja no per sortir de l'OTAN, com va prometre el socialisme, sinó per romandre-hi a dins. Als mitjans informatius es viu un debat intens a on han aparegut, com del no res, tot un sector de professionals atlantistes.

                      “Subliminal”, El País, 30 de gener de 1986.

                      Nous consums

                      Cuiner i gastrònom, fa temps que Vázquez Montalbán observa el canvi de formes en el comerç internacional que abasteix d’aliments els nostres costums i les nostres neveres.

                      “De todo”, El País, 30 d’octubre de 1986.

                      1987
                      1987

                      Matrimonis

                        Quan les parelles homosexuals comencen a fer-se visibles i es comença es debatre el seu dret al matrimoni, Vázquez Montalbán els recolza alhora que els adverteix d’una institució que normalment empitjora la vida de parella.

                        “Matrimonios”, El País, 7 de setembre de 1987, p. 40

                        1989
                        1989

                        Qui alliberà Barcelona?

                        A la commemoració de la fi de la guerra civil a Barcelona, alguns encara li diuen l’alliberament de la ciutat, com si no hagués estat un cop d’Estat el moviment que encetà la guerra civil, com si aquesta paraula no fos una manipulació de la memòria.

                        “La liberación de la ciudad”, El País, 28 de gener de 1989

                        Un humor lúcid i senzill

                          No es poden exposar més idees amb tan poques paraules. No potser tan senzill fer de la petitesa una fina crítica del sense sentit de les nostres vides.

                          “Gila o la encarnación de la memòria” El País, 16 de setembre de 1989, p. 22

                          El mur de Berlín

                          Valoració de primera mà només uns dies després que el món quedés bocabadat davant la desaparició del símbol més repetit de la Guerra Freda. Resulta ben interessant repassar aquestes primeres reacciones vistes les novetats del panorama internacional en els últims 30 anys.

                          “El muro de Berlín”, Interviú, 20 de novembre de 1989, p. 161-162

                          1990
                          1990

                          “Que la vida iba en serio...”

                          Un dia, de cop, Vázquez Montalbán ha de passar comptes amb la mort de diferents prínceps de la lírica. Totes prematures, totes difícils d’encabir al cor.

                          “Jóvenes príncipes”, El País, 9 de gener de 1990, p. 27

                          1991
                          1991

                          L’esclat de la SIDA

                          En pocs mesos, la irrupció d’una epidèmia esdevé un model de discriminació i humiliació contra determinats col·lectius. Només el pas del anys ha ressituat els límits d’aquesta malaltia, ara una patologia crònica, als específicament fisiològics.

                          “Sida”, El País, 30 de novembre de 1991, p. 22

                          1992
                          1992

                          Ressaca post Olímpica

                          Tot acaba passant, finalment. Fins i tot “les millors Olimpíades de la Història”. Moment de respirar profundament i mirar al davant.

                          “La Resaca”, El País, 12 d’octubre de 1992, p. 22

                          1994
                          1994

                          Berlusconi irromp a la política

                            Que a Europa un nou ric arribi al poder gràcies al poder populista de la seva pròpia televisió ja és prou perillós. Ara bé, en alguns moments especials, el poder de Berlusconi esdevé insuportable.

                            “Algo más que un partido”, El País, 16 de maig de 1994, p. 12

                            Diego Armando Maradona

                            Sembla un final de camí. Maradona, ara com jugador del Nàpols, és apartat del mundial de futbol del EUA per consum de cinc substàncies prohibides. Amb tot, per a Vázquez Montalbán no era més una víctima de sí mateix i de les seves companyies.

                            “Diego Armando Maradona”, Avui, 2 de juliol de 1994 p. 17

                            L’oasi català

                            Com li costa a un estadi del catalanisme assumir que les defectes socials més comuns seran presumiblement també les nostres, que compartim la mala matèria comuna de l’espècie.

                            “L’oasi català”, Avui, 17 de setembre de 1994 p. 17

                            L’Estat i el GAL

                            Que l’Estat pot albergar una organització criminal sempre s’ha sabut; que les mantingui inserides de forma permanent és una altra etapa de la infàmia.

                            “L’estat delinqüent”, Avui, 12 de novembre de 1994, “Diàleg” p. C2

                            1996
                            1996

                            El desfici socialista

                            En passar comptes dels serveis prestats per un socialista durant els catorze anys com a president del Govern, no es podia ser més sintètic: González va legitimar la Transició, va permetre el GAL i va governar com un centrista. Gran ocasió perduda.

                            “Felipe González”, Avui, 22 de juny de 1996, p. 20

                            1997
                            1997

                            Lady Di

                            Davant la commoció universal que va produir la mort de la princesa més popular del món perseguida per un grapat de periodistes, Vázquez Montalbán intenta que el lector esbrini si en el safareig quotidià de qualsevol de nosaltres s’amaga alguna petita culpabilitat. Sense gaires esperences, val a dir.

                            “La premsa del cor” Avui, 6 de setembre de 1997, p. 15

                            Un tal Carvalho

                            Al vint-i-cinquè aniversari del seu detectiu, l'autor repassa les escletxes per on normalment se li escapoleix el personatge, que mai a la vida ha lliurat un malfactor a la policia o al jutjat.

                            “Carvalho y yo: ¿Quién es el asesino”, El País, Babelia, 22 de febrer de 1997, p 24

                            1998
                            1998

                            L’aroma Lewinsky

                            Poques vegades una dona va patir un assetjament tan universal sense tenir encara a mà els smartphones, una bona mostra del patriarcat a finals de segle XX en afectar al rei d’Occident, Bill Clinton.

                            “Monica Lewinsky”, Avui, 5 de setembre de 1998, p. 15

                            2000
                            2000

                            Una emergent xenofòbia

                            Severa advertència sobre com s’encomana a Europa la xenofòbia i el racisme, ara abrandats per una extrema dreta que troba en persones blanques i pobres una nova munió de seguidors.

                            “Zoologia”, Avui, 19 de febrer de 2000 p. 17

                            2001
                            2001

                            Guardiola se’n va

                            De cop, la sorpresa. El jugador més carismàtic del Barça anuncia que jugarà a Itàlia la temporada següent quan encara li quedaven alguns anys de plenitud futbolística. Sense entrar en les raons de fons, Vázquez Montalbán aventura que el club haurà de refundar-se.

                            “El nou Barça”, Avui, 14 d’abril de 2001 p. 15

                            El nou 11 de setembre

                            Sota l’enorme impacte emocional de les imatges dels avions plens de gent esclatant contra les torres bessones de Nova York, Vázquez Montalbán descriu l’horror de morir a la força com els pilots japonesos de la II Guerra Mundial.

                            “Els kamikazes”, Avui, 15 de setembre de 2001 p. 27

                            Montserrat Roig

                            El periodista celebra que la seva amiga i companya a Triunfo sigui recordada amb afecte als deus anys de la seva mort prematura. Elogia la seva capacitat de viure tal com havia pensat i d’haver transformat una modesta part de la història recent al seu voltant, tot un homenatge.

                            “Montserrat Roig”, Avui, 24 de novembre de 2001 p. 21

                            2002
                            2002

                            L’euro, entre nosaltres

                            Vázquez Montalbán saluda l’arribada de l’euro, si bé explica que la nova moneda europea, amb una valor simbòlic, està força lluny d’unificar les polítiques socials i les consciències nacionals de cada país.

                            “El euro y las armas” Interviú, 7 de gener de 2001, p. 106

                            2003
                            2003

                            Una democràcia afeblida

                            No és, com sembla, la guerra d’Iraq sinó la guerra contra el “terrorisme”, una etiqueta vàlida per a totes les operacions brutes, les insidies i la construcció de relats fets a mida per criminalitzar minories i dissidents no sempre violents. Una guerra oficial no declarada i, per tant, permanent. Invisible.

                            “El terrorisme”, Avui, 22 de març de 2003, p. 38